Detta ska du tänka på inför en köksrenovering

För vissa är en köksrenovering en nödvändig åtgärd för att det nuvarande köket är förbrukat och för andra handlar det snarare om att man bara vill ha något mer modernt. Oavsett vad orsaken är så är det såklart ett enormt jobb att byta kök och det finns många saker som är bra att känna till och tänka på, både innan man börjar men också under tiden man renoverar. Till exempel kräver flera av momenten en auktoriserad hantverkare och får varje moment behövs bra planering.

Planeringen är avgörande för resultatet

Innan man påbörjar en köksrenovering är det väldigt viktigt att man planerar varje del av den. Dels vilken budget man har och hur man ska förhålla sig till den och dels hur varje moment ska läggas upp och genomföras under köksrenovering stockholm för att det ska flyta på så bra som möjligt. Försök att göra en realistisk tidsplan och tänk på att alla delar av renoveringen förmodligen kommer ta lite längre tid än vad du tror och hoppas på.

Förutom att planera för själva arbetet måste man såklart också lägga en del tid på att planera hur själva köket ska se ut och det innebär att en hel del beslut måste fattas.

Det viktigaste när man planerar för sin köksrenovering är att fundera över vilka behov man har. Vad är viktigt för dig i ett kök?

Tänk på att det ska finnas ett bra arbetsflöde, bra belysning, tillräckligt mycket plats för förvaring och ordentligt med arbetsbänkar. Utöver detta finns många finesser att välja till när det kommer till vitvaror och annat, till exempel vinkylar, ismaskiner och många andra moderniteter.

Du kommer behöva anlita hantverkare

Visst kan man genomföra en stor del av en köksrenovering på egen hand om man är händigt lagd men faktum är att flera av momenten kommer kräva hantverkare ändå. Installationer och andra arbeten som har med el och vatten att göra är sådant man behöver både en elektriker och en rörmokare till.

Utför man den här typen av jobb själv kan det medföra stora skador och då finns dessutom en risk att inte hemförsäkringen kommer att täcka vid eventuella fel. Skulle man exempelvis drabbas av en vattenläcka där man dragit ledningarna själv så kommer troligen försäkringsbolaget neka ersättning eftersom jobbet bör utföras av en fackman.

Även här är det viktigt med planering och att man bokar in dom hantverkare man behöver hjälp från en tid i förväg. Ringer man och letar någon i sista sekunden finns en risk att man får vänta länge och att renoveringen tvingas bli stillastående en tid.