Golvläggare – mer än parkett och klinkers

Yrket golvläggare förknippas ofta med en person som lägger till exempel parkett- och klinkergolv. Det stämmer förvisso men yrket är betydligt mer varierande än så. Man arbetar inte bara med att lägga olika typer av golv i olika typer av material, utan också golvslipning och andra typer av underhåll.

Underarbetet som krävs för att man över huvud taget ska kunna lägga ett golv är också en viktig del som många kanske inte känner till.

Golvläggning

Att lägga golv är ett hantverk, speciellt när det gäller vackra trä-, parkett- eller stengolv. Dagens klickgolv kan i princip vilken privatperson som helst klara av att lägga på egen hand men ändå är det många som väljer att anlita en golvläggare när det är dags att byta ut golven i hemmet.

Ska man renovera kan det dessutom krävas ett omfattande underarbete och här är det en klar fördel om man anlitar någon yrkeskunnig för att allt ska bli rätt och riktigt. Tack vare detta finns en stor efterfrågan på golvläggare och det finns också gott om verksamma för den som letar.

Underhåll

En golvläggare kan också ta på sig jobb som har med underhåll av golv att göra. Ofta handlar det om golvslipning där man hellre vill bevara och fräscha upp det golv som finns istället för att lägga ett nytt. Det är inte alla golvfirmor som erbjuder golvslipning men dom flesta gör det och det brukar inte vara några problem att få hjälp.

Utöver golvslipning kan man inom yrket ägna sig åt att olja in, måla eller lacka äldre golv som behöver rustas upp och även här krävs ett förarbete för att slutresultatet ska bli bra. Det är alltså inte bara att lägga ett nytt golv eller direkt börja fräscha upp ett gammalt – det kräver sina kunskaper.