Vanliga frågor & svar om yrket elektriker

I denna artikel ska vi uppdaga frågor och svar som har med yrket elektriker och vvs stockholm att göra. Detta för att du ska få en bättre helhetsbild av yrket samt att du om möjligt även får svar på frågor som du undrat över.

Vad är lönen för en elektriker?

Utgås det från snittlönen så ligger månadslönen för en elektriker på 33 000 kr. Möjligheten att kunna tjäna än mer finns också med ökad ansvar samt ledning inom större projekt. Då kan lönen uppgå till hela 45 000 kr i månaden. Efter avklarat gymnasium med inriktning som elektriker får du lärlingslön den första perioden. Lägsta lönen för en lärling är 17 691 kr och kan variera beroende på vilket företag du gör lärlingsperioden på. Efter att lärlingsperioden är avklarad och du klarar av certifieringsprovet kan du inom några år i elektrikerbranschen höja din lön till 35 000 kr.

Starta eget som elektriker?

Du kan starta eget när du blivit certifierad elektriker. Är du driven och vill ta för dig så har du stor chans att lyckas som egenföretagare. Faktum är att som egen kan du tjäna som mest om du verkligen får spinn på jobben. Bor du exempelvis i en storstad så kan det vara lättare att få rull på verksamheten då utbudet är större. När du väl får igång verksamheten och är fullbokad med jobb så har du sedan möjlighet att börja anställa nya elektriker för företaget. Smart tips är att börja själv eller med en partner tills jobben

El - Elektriker

blommar och därefter tänka på att expandera företaget.

Fördelar med att bli elektriker?

Du kommer in på arbetsmarknaden snabbt med en utbildning på 3 år samt att utbildningen kommer inte generera några större studieskulder om lån är ett alternativ. Du har stora möjligheter till en bra lön efter några år som certifierad elektriker. Du får även ett varierande arbete och socialt arbete med många kundmöten samt ett effektivt jobb där du både kan jobba utomhus som inomhus. Efter lärlingstiden har du stor chans till fortsatt arbete med full lön. En arbetsmarknad som ser ljus ut då det finns ett stort behov av nyutbildade elektriker.

Behövs det fler elektriker?

Svaret är ett stort  JA! Faktum är att det är brist på elektriker och företagen har svårt att hitta utbildad personal. År 2020 gjordes det en undersökning angående behovet av elektriker och enligt denna undersökning finns det ett behov av 28 000 nya elektriker inom ett tidsspann på 3-5 år. Tilläggas ska också att den nya miljöomställningen de senaste åren skapat ett ännu större behov inom elektrikerbranschen med nya inriktningar samt utbildningar.